^Atgal į viršų

 

Molėtų gimnazija

Naujienos

Su gimnazijos mokytojais kalbėta apie sveikatos draudimo garantijas

Molėtų gimnazijos mokytojai ir darbuotojai dalyvavo susitikime su Panevėžio teritorine ligonių kasa. Kviečiame paskaityti, ką jie rašo apie šį susitikimą:
„Panevėžio teritorinė ligonių kasa (TLK), iki šiol rengusi susitikimus abiturientams, šią savaitę surengė virtualųjį susitikimą su Molėtų gimnazijos pedagogais ir kitais šios mokyklos darbuotojais. Gimnazijos kolektyvui Panevėžio TLK specialistai pateikė informacijos apie privalomojo sveikatos draudimo (PSD) garantijas Lietuvoje.
 
Susitikimą pradėjusi sėkmės istorija, paaiškinančia, kodėl turėti PSD yra naudinga ir Lietuvoje, ir užsienyje, Panevėžio TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus (GAS) vedėja Sigita Paulauskienė klausytojų auditorijai šį kartą akcentavo PSD garantijas Lietuvoje.
„Jei paklaustumėte, kokia nauda iš to, kad esate apsidraudę PSD, trumpas atsakymas būtų toks – Jums pigiau. Jei reikia išsamesnio atsakymo, paaiškinimas bus platesnis: turėdami PSD, Jūs turite teisę Lietuvoje gydytis ir gauti visas sveikatos priežiūros paslaugas nemokamai. Gydymo įstaigoms už Jums suteiktas paslaugas apmoka ligonių kasos“, – į klausytojų auditoriją kreipėsi S. Paulauskienė.
 
Molėtų mokytojai ir nepedagoginis personalas supažindinti su būtinosiomis sąlygomis, reikalingomis norint mūsų šalyje gauti vienokas ar kitokias pacientams nemokamai prieinamas gydymo įstaigų paslaugas. Kitaip tariant, paaiškinta, ko reikia, kad už sveikatos priežiūrą būtų apmokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.
 
S. Paulauskienė išvardijo 10 paslaugų sričių, aktualių turintiesiems PSD. Tai šeimos gydytojo paslaugos bei ligų prevencija, odontologinė pagalba, gydytojų specialistų konsultacijos, greitoji medicinos pagalba ir gydymas ligoninėje, medicininė reabilitacija ir slaugos paslaugos, brangieji tyrimai ir procedūros, kompensuojamieji vaistai ir medicinos priemonės, taip pat PSD suteikiamos kai kurios garantijos užsienyje. GAS vedėja plačiau ir su pavyzdžiais iš darbo praktikos papasakojo apie įvairius atvejus, kada iš PSDF kompensuojama sveikatos priežiūra pacientui priklauso, o kada ne.
 
Pristačius sveikatos draudimo garantijas, užsiminta ir apie tai, kada pačiam pacientui tenka susimokėti:
• kai jis neapdraustas PSD;
• kai gydymo įstaiga nėra sudariusi sutarties su ligonių kasa;
• kai asmuo neturi siuntimo, bet nori gauti gydytojo specialisto konsultaciją;
• kai planinę paslaugą norisi gauti anksčiau, negu ateis eilė;
• kai savo iniciatyva pasirenkamos papildomos paslaugos, medžiagos, vaistai ar procedūros;
• kai gaunamos paslaugos, įrašytos į sveikatos apsaugos ministro patvirtintą mokamų paslaugų sąrašą (kosmetinės chirurgijos operacijos, kosmetologinės procedūros, nėštumo nutraukimas, dantų implantavimas, akupunktūra, manualinė terapija ir kt.);
• kai pacientas pasirenka procedūras, paslaugas ar medžiagas, kainuojančias brangiau, negu tuo metu naudojamos gydymo įstaigoje – naujesni gydytojo pasiūlyti vaistai, brangesnės gydymo technologijos ir pan. (pacientas parašu patvirtina, kad sutinka mokėti ir moka kainų skirtumą).
 
Susitikimo dalyviams įvardyti 5 pavojai, susiję su neatidumu draudžiantis PSD: kai naudojamasi papildomo draudimo mėnesio teikiamomis galimybėmis, automatiniu PSD įmokų nuskaičiavimu per „Sodrą“, kai neteisėtai pasinaudojama Europos sveikatos draudimo kortele (ESDK) arba mokamos mažesnės nei nustatyta PSD įmokos, arba šios įmokos susigrąžinamos, nes gyvenama ir dirbama užsienyje.
 
Molėtiškiai, padėkoję už aktualią paskaitą, uždavė klausimų. Jie teiravosi, kaip gyventojui žinoti, kada jam priklauso medicininė reabilitacija, ar nėra prievolės ligoninėms įvesti duomenis į informacinę sistemą apie pacientą pirmąją gydymo stacionare dieną. Taip pat klausta, ar reikia papildomai draustis vykstant į užsienį pagal tarptautinį projektą ir turint ESDK, kaip nuo amžiaus priklauso kompensuojamojo dantų protezavimo paslaugų gavimas, ar kompensuojamos dantų paruošimo protezuoti išlaidos.
 
Panevėžio TLK specialistams atsakius į užduotus klausimus, dalyviai pakviesti prisijungti prie virtualiosios viktorinos. Jiems pasiūlyta atsakyti į 15 klausimų iš to, ką girdėjo, ir laimėti prizų."
 
Dėkojame už susitikimą!
 
Copyright © 2024. Molėtų gimnazija  Rights Reserved.