Naujienos

Inovacijų stovykla „Challenge the Challenge“

Molėtų gimnazija jau antrus metus dalyvauja  Lietuvos Junior Achievement  (LJA) projekte „Praktinio verslumo ugdymo programos įgyvendinimas Lietuvos mokyklose 9-12 klasių mokiniams“. Šiais mokslo metais į projektą įsitraukė Ic ir Id klasių gimnazistai. Rugsėjo 30 dieną, susiskirstę į 11 komandų, gimnazistai dalyvavo nuotolinėje inovacijų stovykloje  „Challenge the Challenge“.

Komandoms buvo pateikti 3 iššūkiai: „Rato uždarymas: antrinis daiktų panaudojimas“, „Nuo individo iki bendruomenės“ bei „Fizinis aktyvumas ir sveikata“. Komandos, pasirinkusios vieną iš iššūkių, turėjo sugalvoti idėją, kaip tą iššūkį įveikti ir kaip savo sugalvotą idėją paversti verslu. Projekto mentorių pagalba gimnazistai mokėsi analizuoti problemą – iššūkį, generuoti idėją, suprojektuoti prototipą,  gyvai pristatyti savo verslo idėją investuotojams ir atsakyti į investuotojų klausimus.

Daugiausia komandų ėmėsi iššūkio - kaip senus daiktus, medžiagas prikelti naujam gyvenimui. Gimnazistai neabejingi tam, kad per didelis vartotojiškumas sukelia  daug padarinių, kurie stipriai veikia aplinką – drastiškai senka mūsų planetos gamtiniai ištekliai, didėja aplinkos užterštumas, mikro plastiko dalelės skverbiasi į giliausius vandenynų ir jūrų dugnus.

Puikiai stovykloje padirbėjo ir sulaukė projekto komisijos pagyrų „J.J. GRL“ komanda (vadovė Liepa K., Ic kl.), nusprendusi iš įvairių buitinių atliekų  gaminti papuošalus, „Baozhi“ komanda (vadovė Paulina J. Id kl.) - iš bičių vaško gaminti ekologiškas žvakes, komanda „Gandef “ (vadovė Vestina B. Id kl.) - iš atliekų gaminti  indus, komanda „Mėlynas stresas“ (vadovas Airidas N. Id kl.), kūrusi programėlę, kuri primintų apie per ilgą sėdėjimą prie kompiuterio, „Adela“ (vadovė Agota Id kl.), gaminusi apyrankes iš įvairių odos atliekų, komanda „TINKO“ (vadovas Rūtenis I. Ic kl.) ėmėsi pagalbos žmonėms kurdama motyvacinę  svetainę. Patiko komisijai ir komandos „Sultėjo“ (vadovas Žygimantas Ic kl.) idėja gaminti sporto priemones bei komandos „Nešanti“ (vadovė Meida Id kl.) idėja iš medžiagų atliekų siūti daugkartinius įvairios paskirties maišelius.  

Stovyklos nauda mokiniams neįkainojama. Mokiniai patobulino verslumo kompetencijas, kurios apima būtiniausias žmogui reikalingas žinias, įgūdžius ir vertybines nuostatas, gebėjimą identifikuoti galimybes, kūrybiškumą.

Kitas komandų žingsnis - būrimasis į jaunąsias mokomąsias mokinių bendroves ir galimybė veikti, savo idėją paverčiant verslu.

                                                                 Projekto ekspertė  mokytoja  Valerija Mateikienė