Naujienos

Mokinių debatų patirtys Slovėnijoje

Kovo 8-12 dienomis Molėtų gimnazijos II klasių mokinių debatininkų komanda su mokytojomis Valentina ir Danguole dalyvavo „Erasmus+“ KA2 tarpmokyklinių partnerysčių projekto „Debating as a new Approach to Learning“ mokymo, mokymosi ir dėstymo veiklose Slovėnijoje (Limbuš mokykloje, Maribor mieste), kur susirinko debatininkai iš Italijos, Ispanijos, Slovėnijos ir Suomijos.

Mobilumo veiklos prasidėjo nuo komandų prisistatymų. Buvo pristatytos šalys, gimtieji miestai, mokyklos, tradicijos, gamta. Tada ir mokiniams, ir mokytojams vyko debatų mokymai, praktiniai užsiėmimai, žaidimai, refleksija. Po pietų pertraukos visi vykome į ekskursiją po Maribor miesto senamiestį, dalyvavome molio lipdymo edukacijoje, kurioje kiekvienas dalyvis susikūrė suvenyrą. Vėliau buvome pakviesti į šalies gilių vynuogininkystės tradicijų interaktyvų pristatymą.

Kitą dieną debatų veiklas tęsėme su Italijos, Ispanijos, Slovėjinos ir Suomijos komandomis  Limbuš mokykloje, kurioje toliau diskutavome, gilinome žinias apie debatų meną ir kūrėme stiprius santykius su naujai sutiktais draugais. Vėliau kilome į Pohorje kalną, kur grožėjomės Slovėnijos gamta ir varžėmės su kitomis komandomis statydami senius besmegenius. Praleidę daug laiko gryname ore, nuvykome į Teta Frida šokolado fabriką, kuriame ne tik sužinojome daug naujų dalykų apie šokolado kilmę, gamybą ir kitas jo paslaptis, bet ir turėjome galimybę jį gaminti patys. Ilgą ir turiningą dieną užbaigėme ten pat, kur ir pradėjome - Limbuš mokykoje, kurioje pristatėme lietuvių liaudies šokį ,,Gransveras” bei stebėjome kitų šalių pasirodymus, taip pat ragavome tradicinius slovėniškus patiekalus ir šokome diskotekoje.

Paskutinę „Erasmus+“ KA2 tarpmokyklinių partnerysčių projekto „Debating as a new Approach to Learning“ dieną praleidome Ljutomer gimnazijoje vykusiame 21-ajame tarptautiniame debatų turnyre, kuriame varžėsi Bosnijos ir Hercegovinos, Kinijos, Kroatijos, Čekijos, Danijos, Izraelio, Italijos, Nyderlandų, Šiaurės Makedonijos, Lenkijos, Kataro, Slovakijos, Slovėnijos ir JAV komandos. Turėjome galimybę susitikti su žymiausiais Europos debatų teisėjais ir gauti naudingų patarimų. Po susitikimo stebėjome pusfinalio debatus, kurie paliko didžiulį įspūdį. Prieš finalą turėjome pertrauką, kurios metu aplankėme žymiausias Ljutomer miesto vietas: žirgyną, parką ir senamiestį. Grįžę stebėjome finalinius debatus, vykusius tarp Italijos ir Kinijos komandų. Po įtemptos kovos debatų nugalėtoja buvo paskelbta Kinijos komanda. Debatininkai pademonstravo aukščiausio lygio debatus bei sužavėjo ir teisėjus, ir žiūrovus. Buvo iš ko pasimokyti.

Kartu praleistas laikas buvo labai turiningas, pilnas nepamirštamų įspūdžių, naujos patirties ir smagaus bendravimo. Patobulinome viešo, argumentuoto kalbėjimo bei bendravimo ir bendradarbiavimo komandoje įgūdžius anglų kalba. Taip pat susipažinome su projekto partnerių šalių kultūra, tradicijomis, papročiais.

Dėkojame organizatoriams už suteiktą galimybę dalyvauti tokiame puikiame projekte.

Projekto komanda

Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.